måndag 12 februari 2007

Invanda tankemönster

Min nära väninna har gått i KBT(Kognitiv BeteendeTerapi) i ett par år och hon har berättat en del intressanta saker för mig. Blanda annat har hon pratat om hur vi reagerar när vi upplever något vi tidigare varit med om, eller något liknande.

När vi är med om något som påminner om något vi varit med om tidigare, så hittar våra hjärnor information om hur det var förra gången i något som terapeuterna kallar snabbhjärnan. Den kan liknas vid datorns RAM-minne.
Vi plockar upp minnet av hur vi upplevde situationen förra gången och vips har hjärnan dragit en parallell mellan den nyligen upplevda situationen och den förra. Har vi dåliga upplevelser från tidigare erfarenheter så är risken överhängande att hjärnan direkt går på det spåret igen och negativa tankar är ett faktum. Vi ger inte den nya situationen en ärlig chans utan tar ofta ut misslyckande/tråkigheter etc i förväg.

Om vi till exempel varit med om att någon som betytt mycket för oss helt plötsligt låtit bli att höra av sig till oss och "gått upp i rök" så går vår hjärna lätt på det spåret om någon ny bekantskap helt plötsligt inte hör av sig eller svarar oss - hjärnan drar sina egna slutsatser...

Det krävs alltså ansträngning av oss för att inte halka in i invanda tankemönster när vi hamnar i situtioner som liknar tidigare upplevda. Vi måste medvetet träna oss på att inte ta saker för givna och "räkna ut" hur det ska gå. Varje situation är unik och förtjänar en ärlig chans.

Allt går med en enorm vilja och lite styrka! Jag säger inte att det är lätt men jag hoppar gärna över att säga motsatsen för nu ska vi som bekant fokusera positivt!

Angående den där fingerknäppningen; Vill man förändra sin sinnesstämning så fort så kan man det också. Jag återkommer med mer info kring det i veckan. Tills dess - simma lugnt! :)

3 kommentarer:

Bubblan sa...

Tack för ett intressant inlägg och det ska bli spännande att få läsa mer om KBT.

"A Peaceful Warrior" sa...

Ja..instämmer med "Bubblan".
Ett bra inlägg. Återkommer hit... =)

Anonym sa...

Hejej. Råkade hitta mig hit, och får lov att instämma. Läser gärna mer om KBT.